Heeft u een nieuwe of tweedehands auto op het oog? Of het nu om uw eerste wagen gaat, u eindelijk uw droomauto kunt kopen of uw auto gewoon aan vervanging toe is: vergelijk voldoende de opties voor uw autoverzekering. Want hoewel de standaard BA-autoverzekering de enige verplichte waarborg is, kunt u wel heel wat extra dekkingen toevoegen om uzelf nóg beter te beschermen.
De verplichte BA Autoverzekering
De BA-autoverzekering of verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is wettelijk verplicht voor elk motorrijtuig dat de baan op gaat. Dus ja, ook voor uw bromfiets, motorfiets en voor sommige elektrische fietsen moet u zo’n autoverzekering aangaan.
De BA-autoverzekering zorgt ervoor dat u niet voor alle kosten hoeft op te draaien wanneer u met uw voertuig een ongeval veroorzaakt - kosten die al gauw hoog kunnen oplopen. De BA-autoverzekering vergoedt de schade van alle slachtoffers die bij het ongeval betrokken zijn, ongeacht of u nu zelf aan het stuur zat tijdens het ongeluk of u uw auto uitgeleend had aan iemand anders.
Wat dekt de BA-autoverzekering?
- Materiële schade van de slachtoffers. Dat kan hun wagen zijn, maar ook bijvoorbeeld een gebouw of een deel van de openbare weg die beschadigd is.
- Lichamelijke letsels van de slachtoffers. Hiermee worden de slachtoffers op de weg of in een andere auto bedoeld, maar ook de passagiers van uw wagen.
Wat dekt de BA-autoverzekering niet?
- Materiële schade aan het eigen voertuig (dit wordt wel door een omniumverzekering gedekt).
- Lichamelijke letsels van de bestuurder (dit wordt wel door een bestuurdersverzekering gedekt).
De BA-autoverzekering biedt dekking in zowel binnen- als buitenland. Omdat de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid wettelijk vastgelegd en verplicht is, zal ze altijd aan dezelfde voorwaarden voldoen. U kunt wel uw verzekering uitbreiden en verschillende dekkingen toevoegen.
Omniumverzekering
Dacht u dat een omniumverzekering een all-risk optie was? Het is een vaak voorkomend misverstand omdat de benaming het wel zo aangeeft. Wat er precies onder de omniumverzekering gedekt wordt, hangt echter af van verzekeraar tot verzekeraar.
Omdat het geen verplichte verzekering is, maar een extra dekking die u kunt kiezen bovenop uw BA-autoverzekering, is er ook niet vooraf wettelijk vastgelegd wat de omniumverzekering inhoudt. De risico’s waartegen u zich wilt verzekeren worden altijd contractueel vastgelegd, rekening houdend met een aantal basisregels van de algemene verzekeringswet. Let er bij een omniumverzekering dus altijd goed op dat u écht grondig weet waartegen u beschermd bent.
De omniumverzekering is vooral interessant voor nieuwe wagens en auto’s met een hoge kostprijs. U kunt er namelijk op die manier voor kiezen om ook schade aan uw wagen te verzekeren die u zelf hebt veroorzaakt. Dat ene paaltje écht niet gezien of de handrem vergeten opzetten? No worries.
Mini-omniumverzekering
Is uw auto al enkele jaren oud of heeft u een tweedehandswagen gekocht? Dan is een volledige omniumverzekering niet altijd nog de moeite. Wat wél interessant kan zijn is een mini-omniumverzekering. Op die manier blijft u verzekerd tegen diefstal, brand, glasbreuk, schade door natuurelementen en aanrijding door dieren. Het gaat dan om zaken waar in feite geen schuldige voor is, zoals stormschade of een barst in uw voorruit.
Extra waarborgen autoverzekering
Naast de verplichte BA-autoverzekering en de vaak gekozen (mini-)omniumverzekering, zijn er nog optionele waarborgen die u kan afsluiten om bepaalde situaties te dekken.
Rechtsbijstand autoverzekering
De rechtsbijstandverzekering verdedigt uw belangen bij een ongeval - of u nu in uw recht bent of zelf het ongeval veroorzaakte.
- Bent u bijvoorbeeld aangereden, maar betwist de tegenpartij zijn aansprakelijkheid? Dan zal de rechtsbijstand tussenkomen en ervoor zorgen dat u in de rechtbank de nodige schadevergoeding bekomt.
- Bent u niet in uw recht? Dan helpt de rechtsbijstand om uw straf zo laag mogelijk te houden door u in de politierechtbank uw belangen te verdedigen. De eventuele boete die daaruit voortkomt, betaalt u uiteraard wel zelf.
Bestuurdersverzekering
Een bestuurdersverzekering is geen overbodige luxe. Met de standaard BA-verzekering zijn de lichamelijke letsels van de aansprakelijke bestuurder bij een ongeval namelijk niet gedekt. De bestuurdersverzekering beschermt elke bestuurder juist in zulke situaties. Er zijn verschillende opties bij een bestuurdersverzekering:
- terugbetaling van de hospitalisatiekosten en medische verzorging, dus als u in het ziekenhuis terechtkomt na een ongeval
- terugbetaling van het inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid na een ongeval
- betaling van een kapitaal of een rente bij invaliditeit na een ongeval
- betaling van een kapitaal bij overlijden als gevolg van een ongeval
Welke waarborgen u kiest en welke kapitalen daarbij worden vastgelegd, worden vooraf contractueel overeengekomen met de verzekeraar.
Pechverhelping en reisbijstand
Aj, panne. Of misschien moet uw auto wel worden weggesleept na een ongeluk, staat u langs de weg met een platte band of heeft u de verkeerde brandstof getankt. De verzekering voor pechverhelping en reisbijstand zorgt ervoor dat u 24/7 een beroep kan doen op bijstand bij een ongeval of panne, in België én in het buitenland. De pechverhelper zal ofwel:
- uw technisch probleem ter plaatse oplossen zodat u meteen uw reis kunt voortzetten
- uw voertuig wegslepen, naar de garage brengen en u voorzien van een vervangwagen